Et spørgsmål som er dukket op i brevkassen flere gange er spørgsmålet om hvordan man sender og ikke mindst emballere en guitar så den kommer sikkert frem. 

Når du skal sende en guitar, er det vigtigt at bruge korrekt emballage og pengene det koster og tiden der skal bruges til at gøre det ordenligt er godt givet ud. Det optimale er selvfølgelig at du har en kasse til din guitar og har du ikke det, er det værd at overveje om det måske kan svare sig at købe en. Det skal nok sættes op i mod guitarens pris. En ny kasse koster omkring 400 kr. og er typisk også til at købe brugt. Man kan selvfølgelig godt sende guitar uden kasse, men det kræver som minimum korrekt emballage og en del erfaring.

Emballage

Det bedste sted at begynde er at ringe til sin lokale guitarbutik og høre om de ikke vil ligge en papkasse til side til dig. Det har de fleste forretninger liggende og plejer at være glade for at nogen gerne vil hente dem. (de er gratis) Når du har en passende papkasse er der ofte noget bobleplast eller noget skumgummi indeni, som kan bruges. Ellers skal det købe og kan købes i et byggemarked, posthuset, men ellers tag et smut forbi genbrugsstationen, hvis man virkelig vil skære i omkostninger. Når der er styr på emballagen skal du huske at ligge eventuel tilbehør ned i kassens rum. Har et par gange fået pakket guitaren og så glemt at putte kvittering, vibrator arm mm. i pakke. Det er så træls…

Dernæst skal guitaren pakkes.

Nogen vil mene at strengene skal løsnes, men de bliver faktisk sendt opstrenget fra de fleste fabrikker og forhandlere, så tror ikke det gør den store forskel. Er den i dens originale kasse, ligger den som sådan godt der, men du skal sikre den ligger helt fast. Evt. lidt bobleplast omkring hovedet og i bunden af kroppen og lidt på toppen. Det gør ikke noget at pakken lige skal trykkes lidt for at kunne lukke kassen, for jo mere stabilt den ligger, desto mere sikkert ligger den. Dernæst ligger du lidt pap eller bobleplast i bunden af papkassen og putter guitarkassen ned i. Fyld og pres pap og eller bobleplast ned langs siderne så den står helt fast i selve papkassen. Læg lidt pap eller plast på toppen og luk papkassen med tape. Masser af tape. Jeg tegner altid store pile på kassen og skriver OP og NED (i forhold til hvilken vej guitaren vender) Måske er fragtmanden ligeglad, men jeg tror man i et eller andet omfang vil kigge på pilene. Har du ikke en kasse til guitaren er du nød til at prøve at vikle en masse pap og bobleplast omkring den og krydse fingre.

Så er guitaren pakket.

Forsendelse af guitar.

Selv bruger jeg GLS og synes overordnet set det er en fin service til fornuftige penge.

Deres priser og beregner ligger her; https://gls-group.eu/DK/da/pakke-shops/pakke-shop-priser

Bemærk at deres forsikring kun dækker op til 3500 kr. og der kan IKKE tegnes yderligere. Det betyder at når din les paul custom du har solgt for 15000 kroner kommer frem i to dele, så får du 3500 kr. af dem. Dog afhenter de så guitaren og bringer den hjem igen, som en såret kriger.

Det er mega ærgerligt, men den slags sker altså og min erfaring er at det er de tunge guitarer der er mest udsat. Jeg ved at nogen forsikringsselskaber har en tillægs forsikring, så man kan tegne når man skal sende noget af værdi, men mit har det ikke, så ved ikke helt hvordan og hvorledes det fungere. Hos Post Danmark kan man tegne en tillægsforsikring men, overstiger den XXX antal centimeter og ryger under volume post, kan man ikke tegne dem. Jeg har med tiden fundet ud af, at den eneste måde man kan udregne en pris på, er at tage den med fysisk på posthuset. Skal du sende en guitar til Østen eller til USA koster det rigtig rigtig mange penge og det er faktisk svært at finde et firma der overhovedet kan. Jeg forsøgte at sende en ret speciel strat til USA sidste år og ringede en del rundt og den billigste pris uden forsikring var 4200 DKK. Med forsikring 7700 Dkk. Den kostede omkring de 8000 kroner, så det var fuldstændig håbløst. Men tider ændre sig, så mon ikke det kun bliver bedre, nemmere og billigere i fremtiden.

De sidste ord i den forbindelse…

Skulle guitaren nu gå i stykker undervejs, så tag ansvar og tænk på hvordan du selv ville have det som modtager af en smadret guitar.

Det er IKKE modtagerens skyld, så refunder´ pengene så snart du har modtaget guitaren retur. Alle fragt firmaer har ders egen procedure for den slags, så gør intet før du har forhørt dig. GLS skal have billeder af hvordan pakken så ud og en lang række andre lidt underlige spørgsmål.

Post Danmark håndtere det helt anderledes. Jeg har desværre oplevet nogle gange at en guitar er kommet frem i to dele og det aller værste er de sælgere der mener der ens egen skyld og ikke mener de har noget med det at gøre. Som afsender er det dit ansvar at den er emballeret korrekt og dig der har betalt for at få den fra A til B. Den smadrede Gibson J-40 jeg har billeder af her på siden havde bare puttet den ned i papkasse, der endda var lige lille nok. Ingen emballage overhovedet anden end papkassen, men mente det var min skyld idet jeg ikke havde betalt for emballagen.

Nogle folk er bare tåber, som man bare ikke kan nå indtil med sund fornuft. Så sørg for korrekt emballage og brug hovedet. Længere er den ikke. God fornøjelse. /Jeppe Lindahl   DSC_1326