Skal jeg betale skat hvis jeg sælger min guitar ? Hvordan er reglerne for private handler og hvad står der egentlig i købeloven.

Når du sælger dine private ting f. eks i den blå avis, gul og gratis, online auktioner eller andre steder skal du ikke betale skat eller moms af dine indtægter fra salget, så længe du ikke har anskaffet ejendelene for at sælge dem videre. Hvis du sælger den motionscykel, du aldrig får brugt, eller bukserne, du ikke længere kan passe, skal du ikke betale skat eller moms af indtægterne. Har du derimod anskaffet ejendelene for at sælge dem videre med fortjeneste, skal du som udgangspunkt betale skat af overskuddet.

 

Skal jeg momsregistreres hvis jeg sælger mine ejendele til private eller firmaer ?

Nej ikke som udgangspunkt. Du skal momsregistreres, så snart du regner med at sælge for mere end 50.000 kr. ekskl. moms inden for en 12-måneders periode. Du skal dog kun momsregistreres hvis dit formål er at lave fortjeneste på dit salg, ikke hvis du bare sælger ud af dine private ting som du ikke længere bruger.

 

Gælder købeloven ved handel mellem private personer ?

Købelovens almindelige regler gælder for handel mellem private, men reglerne om forbrugerkøb gælder ikke. Det betyder, at det som udgangspunkt er aftalen mellem de private, der indeholder de vilkår, der gælder for det pågældende køb, f. eks at en vare er købt som beset eller med diverse mangler. Eller sagt på anden vis, så kan private udmærket aftale noget andet end det, der fremgår af købelovens almindelige regler, for de gælder kun, såfremt parterne ikke har aftalt noget andet.

 

Giver købeloven mig fortrydelse eller returret i private handler ?

Købeloven giver ingen fortrydelses- eller returret – heller ikke når forbrugere køber varer i en butik. I stedet indeholder købeloven regler om, hvad en køber har af muligheder, hvis der er mangler ved en vare, f. eks at få et nedslag i prisen eller ophæve købet. MEN – når det gælder handler mellem private, er der ingen lette løsninger, hvis parterne efterfølgende bliver uenige. I stedet må den utilfredse part anlægge en egentlig retssag, og det vil som oftest ikke være den økonomiske risiko værd.

 

Har man fortrydelsesret på f. eks ebay eller QXL når modparten er en privat ?

Ja – det har du. Du har 14 dages fortrydelse, når du handler på en internetauktion, også selv om sælgeren er en privat person. Det blev i 2009 slået fast i en dom, som Forbrugerombudsmanden havde anlagt mod internetauktionsfirmaet QXL. Dommen slår fast, at QXL er formidler i handler mellem 2 private personer. Det sker ved, at QXL stiller auktionssystemet til rådighed, og fungerer som fuldmægtig for sælger, når en handel afsluttes. Derfor skal QXL overholde  forbrugeraftalelovens regler om oplysninger om fortrydelsesret og ligeledes reglerne for god markedsføringsskik.

 

– De gode råd – når du handler privat.
•Det er altid en god ide at aftale, hvornår varen senest skal være afsendt fra sælger. Som oftest er proceduren, at køber overfører pengene til sælger, hvorefter sælger sender varen, når det overførte beløb kan registreres på sælgers bankkonto.
•Hvis en købt vare har en væsentlig mangel, kan du som køber enten forlange, at købet går tilbage eller et forholdsmæssigt afslag i prisen iflg købeloven.
•Hvis du kun har et brugernavn eller et mobilnummer på sælger eller køber, så bed evt. også om en adresse, fastnettelefonnummer og lign. Tjek herefter oplysningerne på PrivateTrust, Krak, Dgs, Facebook, Google osv.
•Vær altid skeptisk, hvis prisen på en vare er uhørt lav. Hvis noget er for godt til at være sandt, er der som regel fare på færde.
•Opgiv aldrig dine kreditkort-oplysninger til fremmede.
•Vær på vagt, hvis sælger eller køber vil overføre penge via Western Union. Det kan ikke spores og bruges ofte af udenlandske svindlere.
•Svindlere findes oftest ved populære produkter. I skrivende stund, kan populære produkter beskrives som blandt andet Iphone og andre Apple produkter, Billetter, Playstation 3 og designer varer.
•Hvis du køber brugte varer af en anden privatperson, kan det godt aftale, at der ikke er reklamationsret på vare. Hvis du køber en vare uden reklamationsret, må du undersøge varen grundigt, før du køber den.
•Lav en købsaftale, hvor sælger bekræfter, at de ting, der står i annoncen, stemmer.
•Aftal på forhånd skriftligt med sælger, hvilke rettigheder du har, hvis noget går galt på et senere tidspunkt.
•Brug lidt tid på at få aftalen skrevet ned, tilføj gerne dato for handlen og lad sælger kvittere.
•Hvis varen er af nyere dato, så husk at spørge, om der findes en bon/kvittering eller endda et garantibevis. Så kan du om nødvendigt klage til butikken over mulige fejl og mangler.
•Tjek serienumrene når du køber billetter på nettet.
•Det altid risikabelt at forudbetale via bankoverførsel. Der er ingen mulighed for at få tilbageført pengene, eller oplyst ejer informationer på kontoen. Eneste mulighed er derfor at gå rettens vej. hvilket kan blive meget dyrt.
•Find en anden køber til dine ting hvis, varen skal sendes til udlandet, køber henvender sig på dårligt formuleret engelsk, køber hævder at have overført for mange penge til dig eller andet i købers henvendelse virker mærkeligt.
•Send altid dine varer med pakkepost og ikke brev. Derved kan du bevise, at varen er sendt i tilfælde af, at den skulle blive væk. Benyttes Post Danmark pakkepost, vil varen samtidig blive erstattet op til kr. 5.000,-
•Hvis pakkeforsendelse er for dyr, så send som brev, men få en kvittering på posthuset, da du derved altid kan bevise, at brevet er sendt.
•Handler du via bankoverførsel, så sørg for at få fat i kontaktoplysninger på sælger, som fx telefonnr. og adresse. Ring evt. og kontrollér, at oplysningerne er rigtige.
•Print eventuelle annoncer ud – så har du alle relevante informationer om sælger, annoncetekst og billeder.