Hvordan handler man på ebay, er det sikkert og hvordan betaler man? Her er en hurtig guide til ofte stillede spørgsmål og de ting man skal huske at tage højde for.

 

Ebay er en online platform, hvor man som privat eller erhvervsdrivende kan købe og sælge. Der er efterhånden kommet en del lande til, der har fået deres egen Ebay side, men vil anbefale at bruge en af følgende; Ebay.com, Ebay.co.uk eller ebay.de

Som Køber på Ebay skal man være indstillet på at købe ubeset og med alt hvad dette indebære. Det lyder måske hult i en verden med online handel, men lyder noget for godt til at være sandt, er det, det nok også. Bud er bindende og vinder man, betaler man. Er man i tvivl om det er en chance man vil tage, skal man finde et andet sted at handle.

Myterne er mange omkring det at handle på Ebay, men det er kun blevet bedre med årene. Tidligere var sikkerheden dårlig og der var mange svindlere imellem og mange blev snydt. I dag er hele processen lavet om og man er som køber sikret et langt stykke hen af vejen og det er faktisk sælgerne der i dag står dårligst på ebay. som sikre dig som køber. Forstået på den måde at når du betaler via paypal, holder de pengene sælger er tilfreds. Klager du over varen du har modtaget, håndtere Ebay denne process/ dispute, men synes personligt at den er ensidet og køberne i dag er dårligere stillet end de burde være.

Senariet er at man finder en guitar, som man går og drømmer om på ebay og det er gerne på .com, da det er absolut den største platform. Du skal allerførst se hvilken sælger man har med at gøre og læse feedback for tidligere handler igennem. Er den ene positiv og sælger har en del handler kan man være sådan rimelig sikker på at sælger er god nok, men husk at se hvor længe sælger har været bruger. Læs annoncen godt igennem og se godt på billederne. Er der noget der ikke er billeder af, så spørg efter flere billeder og er der noget der ikke er nævnt som du finder relevant, så stil spørgsmål.

Tag intet for givet…. Det har jeg efterhånden lært.

Husk at afgive karakter og kontakt sælger inden du påtænker at afgive negativ karakter, da disse IKKE kan slettes ingen.

Vær sikker på at sælger sender til Europa, herunder Danmark og er fragten ikke angivet, så spørg.

Mange sælger er på Ebay.com er begyndt at bruge GSP (Global Shipping Program) hvor man betaler told afgiften sammen med fragten og prisen på varen.

Det ser sådan ud på en guitar til 1100 USD.

No additional import charges at delivery!

This item will be shipped through the Global Shipping Program and includes international tracking.

 

Shipping:

$105.17(approx. DKK 563.41) International Priority Shipping to Denmark help icon for Shipping – opens a layer

This amount includes seller specified US shipping charges as well as applicable international shipping, handling, and other fees. This amount is subject to change until you make payment. For additional information, see the Global Shipping Program terms and conditions

| See details

 

Import charges:

$316.06 (amount confirmed at checkout) To be provided at checkout  help icon for Shipping – opens a layer

This amount includes applicable customs duties, taxes, brokerage and other fees. This amount is subject to change until you make payment. For additional information, see the Global Shipping Program terms and conditions This amount includes applicable customs duties, taxes, brokerage and other fees. This amount is subject to change until you make payment. If you reside in an EU member state besides UK, import VAT on this purchase is not recoverable. For additional information, see the Global Shipping Program terms and conditions

Delivery:

Estimated between Sat. May. 17 and Tue. May. 27  help icon for Estimated delivery date – opens a layer

Estimated delivery dates [newWindowTxt] include seller’s handling time, origin ZIP Code, destination ZIP Code and time of acceptance and will depend on shipping service selected and receipt of cleared payment[newWindowTxt]. Delivery times may vary, especially during peak periods.

Includes international tracking

Payments:

See payment information

International shipping and import charges paid to Pitney Bowes Inc. Learn More

Returns:

 

No returns or exchanges, but item is covered by the eBay Money Back Guarantee – opens in a new window or tab.

 

Så betaler man 1100 USD for guitaren, 105,17 USD i fragt og 316.06 i told afgift. Total 1521.23 USD. Så bliver den leveret direkte til døren.

 

Bruger sælger ikke GSP, så skal pakken igennem tolden først, hvor de beregner afgiften. Ofte får man et brev fra dem om at man skal indsende faktura, varebeskrivelse og kvittering, hvilket de så sammenligner med den import faktura der er på pakke. Man skal betale told af alle pakker uden for EU og udover selve afgiften skal man betale en række gebyrer.

Skriv gerne til mig, såfremt du er i tvivl om dette, da det er lidt en jungle. 

Som sælger på Ebay skal man vide at det er køber der har klage muligheden og ens betaling kan tilbageholdes. Jeg synes virkelig der er et hul i systemet her, men beskriver man varen korrekt kommer man ofte uden om dette.

Beskriv din vare præcist og tag gode billeder og selv om mange skriver at en var er solgt som ”as is” / ”som beset” eller ”NO returns”, ”private sale” har man jf. Ebay policy ret til at returnere såfremt den ikke er som beskrevet.

Sætter man ingen mindstepris, sælger man til højeste bydende, men det kræver selvfølgelig noget is i maven. Sælger man til fast pris, kan sælger som udgangspunkt IKKE angive negativ karakter, hvilket jeg personligt synes er lidt underligt.

Vær opmærksom på at nogle lande er dyrere at sende til og selv har jeg udelukket en række lande fra at byde. Både pga. højt forsendelses pris, men der er bare nogle lande hvor folk ikke vil eller kan læse teksten inden de byder. ( Frankrig, Italien, Spanien og de fleste østlande)

Når noget går galt skal man vide at Ebay er en fuldstændig passiv spiller og de kan IKKE kontaktes. De har som det er i dag, maj 2014 intet telefon nummer eller direkte mail. Man kan via deres system oprette en ”klage/ dispute”, men det er autogerende beskeder man får retur uanset hvad du skriver.

Jeg har efterhånden oplevet både dårlige handler både som køber og som sælger flere gange og det kan altså være ret belastende, når den anden part ikke ønsker at finde en mindelig løsning eller ikke kan skrive eller forstå engelsk.

 

Eksempel på ovenstående problematik.

 

Jeg købte en ældre Gretsch akustisk guitar på Ebay til omkring 450 USD. Ikke noget særligt, men en fin mindre guitar som så fin ud og blev beskrevet som en god player.

Da den så kom frem var der en række ting galt, som ikke var beskrevet og ikke med på billederne. Der manglede flere bracings og trussrodden var gået og halsen var skæv.

Jeg skrev til ham omkring ovenstående, men fik ikke noget svar. Så åbnede jeg en klage om at varen ikke var som beskrevet. Der var stille i 10 dage. Så svarede sælger at det kendte han ikke noget til, men ville tage den retur, men jeg skulle betale retur porto. Jeg tog pakken med på posthuset og fik en pris på 2200 kroner. Jeg havde betalt 450 + porto, hvilket i runde tal var omkring 3000 kroner, så det kunne aldrig gå. Det skrev jeg så tilbage. Efter ti dage lukkede Ebay så klage og jeg havde ikke fået medhold.

Så klagede jeg igen og skrev at jeg ikke ønskede at sende den retur, men ville have en del betaling i stedet. Sælger svarede slet ikke og ebay lukkede igen klagen. Og så er der ingen klage mulighed!!

 

Jeg synes selv jeg fik beskrevet problematikken omkring guitaren godt og skrev i en pæn tone, men endte med at acceptere at sagen var lukket.

Jeg skiftede trussrodden i den og fik den stabiliseret og det blev en fin player, men fik ikke indtrykket af at der var en person i den anden ende, da der ingen tilbagemelding kom fra Ebay.

 

Når det er sagt har jeg også oplevet at få medhold i en lignede sag, men det var sælger der ligesom kom til fornuft.

 

Summa Summarum er ebay et sjovt sted at handle og de fleste er heldigvis meget søde og hjælpsomme. De har nogle gode hjælpe sider, men skriv endelig hvis du kommer i klemme i systemet.

 

/ Jeppe Lindahl