At vælge den helt rigtige begynder guitar kan for mange være lidt af en jungle. Skal man købe brugt eller nyt og hvad skal man egentlig se efter? Desværre vælger mange blot den førstkommende billige guitar og tror det er gjort med det.

Sandheden er at, lige netop valget det kan være meget afgørende for om man bliver bidt af at spille guitar eller ej. Man kan sammenligne det med at skulle lære at spille badminton, men en skæv ketcher der mangler et par strenge eller skulle lære at lave papirklip med en sløv saks. Udstyret skal være i orden og det er ikke svært at finde en god guitar til en fornuftig pris.

Som nybegynder har man endnu ikke noget begreb om, hvad der lyder godt i forhold til noget andet og ofte har man heller ikke prøvet så mange guitarer, så man ved hvilke forskelle der kan være. Herunder jeg har lavet en guide til hvordan du finder en god begynder guitar og lidt om hvad du skal kigge efter.

Først og fremmest skal guitaren være sund og veljusteret og hvad betyder det så? Det vil sige at halsen er lige og at strengene ligger lavt, så den er nem at spille på. Er den ikke nem at spille på kommer man aldrig rigtigt i gang og interessen for at øve sig vil udeblive meget hurtig.

Nu vil nogen sikkert mene noget andet, men jeg vil faktisk våge den påstand, at 9 ud af 10 klassiske / spanske guitarer der sælges på det brugte marked er absolut kummerlige at spille på. Ofte sælges de af folk der enten ikke selv spiller eller har tabt interessen og det er en rigtig dårlig kombination.

Min første anbefaling er at købe brugt og prøve flere forskellige guitarer inden du træffer dit valg. Så har du noget at sammenligne med og guitarer har forskellige krops størrelse og forskellige halsprofiler. Hvis man er ung og ikke har de største hænder (det gælder selvfølgelig også voksne) vil jeg anbefale en guitar med et smalt gribebræt.

Det gør guitaren nemmere og mere smidig at spille på. Mange af for eksempel Yamahas modeller og Santana guitarer har ret tykke halse, hvor imod Höfner, Levin, Landola, Bjarton og Hagstrøm har lige smallere halse. Prøv evt. at finde en i omgangskredsen der selv spiller guitar og tage ham/ hende med ud og prøve et par forskellige guitarer.

Guitarer man meget sjældent fejl af de klassiske Bjarton, Landola og Hagstrøm guitarer. Alle lavet her i Norden og bygget i en rigtig god kvalitet. De står gerne med ret lige halse og er nemme at spille på og lyder virkelig godt. Er det ikke muligt at finde en til at hjælpe, er der her et par ting du selv kan se efter, når du kommer ud og ser på brugte guitarer. Det vigtigste at vurdere er om halsen krummer, hvilket kan være svært at se for det utrænede øje.

Det bliver måske lidt teknisk nu, men vil alligevel prøve at forklare hvordan man kan se om en hals er lige. Strengene skal gerne ligger en 4 til 5mm. over gribebrættet i 12 bånd og ligge pænt og lige han over gribebrættet. Hvis du forestiller dig at man ligger en lang lineal langs halsen skal den være lige og en guitarhals kan endte bøje frem eller tilbage.

P1160906

Den røde streg viser den mest udbredte form for skævhed en guitar kan have. Den kommer af at strengene trækker halsen skæv og sker ofte hvis en guitar får lov til at stå uberørt i årevis. Det vil give en stor afstand mellem strenge og gribebræt i 12 bånd. Er afstanden over 6mm. så kan du være ret sikker på at den har en skæv hals.Den hvide derimod viser det der hedder back-bow (tilbage bøj) men det forekommer næsten aldrig på en klassisk guitar.

Den blå skulle gerne vise en pæn og lige hals. Billedet er af min gamle Hagstrøm Isabella og halsen er fuldstændig lige og den spiller perfekt.

Håber du kan fornemme hvor tæt strengene ligger og hvor lige halsen er. Vender du guitaren som vist på billedet kan man godt se om den bøjer også selvom man har et utrænet øje.Om en guitar har mange ridser og mærker, klistermærker og den slags er ikke væsentligt. Ofte er de guitarer faktisk bedre, fordi de er blevet brugt. Træet bliver også mere resonant med tiden, så ville klart vælge en god ældre guitar.Det afhænger selvfølgelig også lidt af budgettet, men vil klart anbefale en af ovenstående guitarer og du skal regne med de ligger i et prisleje omkring 1000 kroner. Sørg for at købe en der er veljusteret eller bliver brugt jævnligt, for ellers skal du ud en forhandler for at få den justeret, hvilket er ca. 550 kr. oveni.

Jeg håber ovenstående giver mening, for det er altså vigtigt for begynderen med en god guitar. Men tag ud og prøve noget forskelligt inden du træffer dit valg.

God jagt.

Med venlig hilsen,
Jeppe

DSC_0374